EQUIPMENT
 
MY QTH
 
ANTENNAS
 
HOME BREW
 
SOFTWARE
 
HAM PRACTICE
 
HAM NEWS
 
LINKS
 
OLD RADIO COLLECTIONS
 
FOR SALE / SEARCH
 
PHOTO GALLERY
 
GUEST BOOK
 
NEW - НОВО на САЙТА
 
 
 

DCR & SDR

4  БАНДОВ  ПРИЕМНИК  С  ДИРЕКТНО  ПРЕОБРАЗУВАНЕ


Малко предистория
          В последните години интензивно се експериментира в областта на приемо-предавателната техника, използуваща методите и схемотехниките на директното преобразуване. В САЩ вече има организирано фирмено производство на радиолюбителска апаратура. Например фирмите FlexRadio Systems с фантастичните си трансивери от серията Flex или пък фирмата SUNAIR Electronics с трансиверите си от серията RT. И докато в доста страни от Европа и страните от СНГ се правят сериозни разработки и публикации, то в България това е „тера инкогнита”. Отчитайки този факт и на базата на експериментите на LZ1AQ, беше разработен базов експериментален приемник с директно преобразуване. 
         Целта на разработката е да се създаде методологическа и реална материална основа за усвояване на директното преобразуване. Разработката включва базова платка за приемник с директно преобразуване, с разширени възможности за експериментиране и максимална степен на повторяемост. На базата на прототипа на Чавдар, бе разработена нулева серия от два приемника – единия от LZ1AQ, а другия от LZ2ZK, с което бе доказана пълната повторяемост и идентичност на параметрите.
       Приемникът работи като софтуеърен приемник (SDR), който използува обикновенния персонален компютър в качеството на цифров звуков процесор (DSP), а така и като обикновен приемник с директно преобразуване (DCR).


Блокова схема

Фиг.1


         Блоковата схема на приемника е показана на фиг.1. Сигналът от антената постъпва в ключов смесителя U1 (по-точно преобразувател). Казваме преобразувател, защото схемата не работи като традиционните смесители. В случая се използва детектора на Dan Teyloe, при който един период от входния сигнал се дели на 4 еднакви по продължителност сектора (sample), но с различна фаза. Тези дефазирани сигнали се усилват и сумират в предусилвателя U2. На изхода му се получават два сигнала I и Q, наричани още квадратурни, които са с еднаква амплитуда, но са дефазирани на 900
         За да се получи замплирането, преобразувателя се управлява от правоъгълни импулси с честота 4 пъти по-висока от тази на входния сигнал. Тези импулси също са дефазирани на 900. Те се получават от единия от генераторите U3 или U4, честотата на които се дели в зависимост от обвхата на 4,8,16 и т.н. от делителя U5 и след това се формират дефазираните импулсни сигнали от броячa U6.
          Квадратурните сигнали I и Q могат вече да се подадат на входа на звуковата карта на обикновен персонален компютър, където с помощта на специална програма (DSP) се обработват до нормален CW или еднолентов сигнал, с различна широчина на лентата.
           Приемникът може да се използува и без компютър, като обикновен приемник с директно преобразуване. За целта квадратурите I и Q се подават към усилвателите U7 и U8. В този случай липсата на DSP обработка, прави приемника двулентов (DSB) и със значително по-широка лента на приемане.

Принципна схема

Фиг.2


           Принципната схема на приемника е показана на фиг.2. Чукнете с мишката върху схемата, за да я видите в по-детайлно или я изтеглете с файла SDRx-sch.pdf. Описанието и действието на схемата може да видите от статията Софтуерно радио в сайта на LZ1AQ.


Реализация на приемника
         Приемникът е разработен така, че лесно да може да бъде повторен. Оформен е на двустранна платка с метализирани отвори и голяма част от пасивните елементи са SMD - размер 1206. По този начин приемника става компактен и паразитните наводки са сведени до минимум.
          На фиг.3 и 4 са показани съответно фолийната картина на страна елементи и страна спойки. За изработка на платката могат да се използуват шаблоните (в мащаб 1:1) SDRx-top.pdf и SDRx-bottom.pdf. Разположението на елементите е показано на фиг. 5 и 6. Разположението на елементите може да изтеглите и разпечатате от файловете SDRx-comp_top.pdf и SDRx-comp_bot.pdf.Фиг.3


Фиг.4


Фиг.5


Фиг.6


          Независимо от това, че са дадени всички необходими файлове за изработването на платката, все пак за единични бройки, нейното производство става доста трудно и скъпо. Освен това намирането и закупуването на необходимите елементи, особено SMD резистори и кондензатори, и то по няколко бройки от номинал за много хора е трудно. Отчитайки тези обстоятелстава, авторите на разработката организираха производството на една серия платки, доставката на необходимите за тях части и запояването на всички SMD елементи, цокли и кондензатори, като по този начин се оформя кит-комплект. За довършването му е необходимо да се монтират и запоят куплунгите, трансформатора, бобината на VFO-то, да се наредят по местата им и съответните интегрални схеми. 
         Подробности с данни за елементите, техния монтаж, указания за настройката, както и параметрите които следва да се постигнат, можете да прочетете  на http://lz1aq.signacor.com/docs/sdrx/SD-RX_manual_214.htm.
         Допълнително може да се вградят полифазерни и нискочестотни SSB и CW филтри, DDS и да се получи апаратура със съвсем сериозни параметри.
         А тук можете да намерите полезни съвети и решения за аранжирането на приемника.

Резултати
          Така разработения приемник, независимо от семплото схемно решение, показва очудващо добри резултати:
  1. Незначителен, едва доловим собствен шум, независимо от това, че в пробните образци не са ползувани интегрални схеми с най-добрите за целта параметри. 
  2. Висока чувствителност - измерената чувствителност е под -120 dB (под 1µV), тъй като  наличният генератор Г4-158 не дава по-голяма атенюация, но сравнен на слух има по-добра чувствителност от FT-100D която е 0.25µV.
  3. Висока динамика
  4. Изненадващо висока стабилност на VFO-то, макар, че работи в честотния спектър от 28-30.5 MHz. Приемникът е наблюдаван в продължение на часове, при което честотата се променя само в границите на 10-20 Hz!!
  5. Кристално чист аудио сигнал.
  6. Работи на 4 любителски обхвата - 1.8, 3.5, 7 и 14 MHz. Възможно е да приема и на 21 MHz, ако на входа се постави хубав диапазонен филтър за 21 MHz, а генератора се превключва като за 7 MHz (приемане на 3-та хармонична).
  7. Дава панорамна картина на станциите в диапазона от 40-50 KHz от честотата на която се слуша.
          Приемникът е изпробван и работи еднакво добре като софтуерно радио с програмите Rocky , Winrad , SDRadio , като е използувана звукова карта Creative Audigy SE. Макар и с известни ограничения, може да работи дори и с интегрираните на дъната звукови карти C-Media AC97.
          Сравнителен анализ за работата на трансивер FT-100D и SDRX може да направите като със стрелките превключвате единия от двата рекордера
 FT-100D   или   SDRX .

                         
Ваше имя:


Ваше сообщения:


Введите код на картинке: 
Димитър Даскалов   [27.02.2012 16:35:44]
Здравейте!
Дали имате останал един кит за продажба?
Предварително благодаря!

LZ1TA   [18.06.2009 23:45:29]
ЕГН то си каза думата.Хич и не го забелязах това гнездо което всъщност включва делителя.Какво да кажа,така е когато човек не чете внимателно.Благодаря.През отпуска нещо се активизирах и даже налепих платката на трансвертера 50/28MHZ.Можеш ли да ми изпратиш един кварц на22MHZ по същият начин както и до сега?

LZ2ZK   [18.06.2009 12:15:52]
Койчо, повикай баба Гана от горната махала, да ти сложи джъмпер на гнездо 17. Hi!

LZ1TA   [17.06.2009 00:35:59]
Сглобих радиото във вариант DCR с VFO.Поставих BPF,цифрова скала и електронен диапазонен превключвател.Захраних го двуполярно.Радиото заработи перфектно но само на 20м.На другите обхвати не.Цифровата скала показва само нули.Пробвах да превключвам диапазоните с джъмперите-същият резултат.Може ли някой да ми подскаже къде е проблема?

LZ1DJ    [15.06.2009 12:12:59]
КАТО ДОИДА В ТАРНОВО ДАНО ИМА И ЗА МЕНЕ.73 И УСПЕХИ.

lz1wx   [18.02.2009 10:35:29]
Искам да поръчам един пълен комплект от приемника. Чел съм много за тази нова техника и искам да се пробвам. Адреса ще дам по Е- мейла. Благодаря.

BORIC HIKOLOV   [31.01.2009 10:12:25]
MOGE LI DA PORACAM 1BROI OTPRIEMHIKA

LZ2LZS - Светльо   [10.01.2009 14:58:17]
Имам и снимки, но незна как да ги кача за да се видят. :) Най интересното е, че на баща ми му хареса много генератора/VFO-то/. Държи се много стабилно, независимо, че е открито. Мисли даже да го изпълни само него и да го сложи на неговото трансивърче хе-хе. Сега според мен трябва да се търсят вариянти за изграждане на генератор с чип si570 и някоя флаш памет за управление през USB портта на PC-то и програми. Имам много статии по темета, но за съжаление са на немски език. Много се продават и като кит комплекти от САЩ, Англия или Германия, а не са и скъпи, защото общо взето са направени от два чипа. :) Успех на всички! от LZ2INP и LZ2LZS/1.

LZ2LZS - Светльо   [04.01.2009 19:56:49]
SDR - радиото вече работи :) Оживени са и двете платки (двуполярно захранване), но има още дребни работи за до изкусоряване и с това се "бори" LZ2INP :)
Руснаците се чуват най-много хе-хе на него, но и няколко DX станции от Япония, Австралия, и Щатите и Канада. И то на 3,5 и на 7Mhz. На 14 се чуваха Американци, но рядко нали е запушен обхвата. А и ниските бандове нещо са позапушени,като,че ли?! За инфо само да каж още, че антената е делта луп за 80 метра, настроена е с КСВ 1 за 3,7500Mhz., но е на ниска височниа. С нея е слушано на всички обхвати. Успех на всички през новата година!
LZ2ZK   [06.01.2009 10:39:44]
БРАВО!! Честита да Ви е новата година с новите приемници! Излязохте най-сериозните и пъргави. Да видим кой ще е следващия рапортуващ.

Въпрос   [02.01.2009 10:54:01]
Ако на входа се сложи широколентов усилвател, ще се подобри ли чувствителността?
LZ2ZK   [03.01.2009 04:39:54]
По принцип в лабораторни условия, да. Но на практика, резултатите могат да бъдат разочароващи. Прочетете внимателно статията за използуване на предусилвател в SDR и ще ви стане ясно, защо. http://lz1aq.signacor.com/docs/rf-preamp/RF_preamplifier.htm

Страницы:   1    2    3  

Mail to LZ2ZK
Все права защищены ©. 2009
Сайт создан компанией Big Apple