EQUIPMENT
 
MY QTH
 
ANTENNAS
 
HOME BREW
 
SOFTWARE
 
HAM PRACTICE
 
HAM NEWS
 
LINKS
 
OLD RADIO COLLECTIONS
 
FOR SALE / SEARCH
 
PHOTO GALLERY
 
GUEST BOOK
 
NEW - НОВО на САЙТА
 
 
 

MY QTH bgTranslate to English


      Велико Търново е един от най-древните градове в България. Неговата история датира от четвъртото хилядолетие преди Христос. Град Велико Търново е наследил стотици праисторически, тракийски и антични култури. През 1185 става център на българското въстание против Византийското господство. Средновековният град Велико Търново е бил бързо разширен и развит в най-силната българска крепост през 12-14 век. Той става най-значимият политически, икономически, културен и регионален център на България. Велико Търново е известен със своите забележителни архитектурни монументи, миниатюри, стенописи, литература, пластични изкуства и занаяти.


   

    През 15-19 век Търново беше символ на формиращата се българска държавна система и опора на българския национален дух, двигателен център в борбата за национална свобода, за религиозна и културна независимост. Градът е бил също важен административен, търговски и индустриален център по време на българското Възраждане през втората половина на 18-ти и 19-ти век.
    След освобождението от Османско владичество през 1877 до войните през 1912-1913 и 1915-1915 Търново играе съществена роля в политическото, административно и културно формиране на независима България


        Модерният Велико Търново е град музей, богат на много културни музеи, монументи и архитектурни обекти. Всяка година градът се посещава от хиляди български и чужди туристи. Запазването на древната история на България е не само първа грижа на Велико Търновската община, но и на целия български народ.
        Модерният град Велико Търново се развива динамично. 
    
   Архитектурата на неговите жилищни комплекси е в хармония със старите строителни традиции. Много училища и културни институти продължават да развиват културното наследство. Това са Велико Търновския университет "Свети Кирил и Методий", Висшето военно училище "Васил Левски", драматично-музикалния театър "Константин Кисимов", Зала на спорта и културата, и постоянната арт галерия.


В.Търново в картини


Mail to LZ2ZK
Все права защищены ©. 2009
Сайт создан компанией Big Apple