EQUIPMENT
 
MY QTH
 
ANTENNAS
 
HOME BREW
 
SOFTWARE
 
HAM PRACTICE
 
HAM NEWS
 
LINKS
 
OLD RADIO COLLECTIONS
 
FOR SALE / SEARCH
 
PHOTO GALLERY
 
GUEST BOOK
 
NEW - НОВО на САЙТА
 
 
 

Collinear 3 x 5/8 LW

Collinear antenna for 435 MHz
      
          Често пъти за репитрите на 435 MHz се налага да се използуват антени с по-висока ефективност.  Костадин Евстатиев  (LZ1DJ), любезно предостави информация за произвежданата от него антена, която е адаптирано копие на антената Diamond ВС-200. 
 
         Антената се състои от излъчвател, корпус, супорт, конектор и радиали. Устройството и основните размери са показани на фиг.1 (чукни върху фигурата за детайли)

         Излъчвателят на антената е съставен от три секции с дължина 5/8 ламбда, свързани последователно. Всяка секция се състои от вертикален излъчвател и удължителна бобина. Излъчвателят е изработен от меден проводник с диаметър 2.5 мм. От същия проводник се изработват и удължителните бобини, които се навиват на дорник с диаметър 8 мм.  Трите секции с двете удължителни бобини могат да се изработят съвместно от едно парче жица. По лесно е да се изработват двете горни секции по отделно и се съединят с помощта на медни втулки или лустър клеми, както е показано на фиг.2..Преди да се изработи и сглоби излъчвателя, на всяка секция се надява крепежна гумена шайба. След окончателно оформление на излъчвателя, гумените шайби се фиксират към излъчвателя с помощта на хелметекс.
 
        Бобината L1 се навива върху шпула от тефлон, полиамид или плексиглас и съдържа 4.75 навивки от посребрен проводник с диаметър 1.5 мм. Долният край на бобината се запоява към тялото на конектора, а горния край към вертикалния излъчвател, с помощта на лустър клема. Отводът се взема от 3.8 навивки от заземения край и се свързва към централния извод на конектора.
 
        Корпусът на антената се състои от супорт, кожух и тапа. Той служи както за носене на антената, така и за нейното предпазване от атмосферни условия. Супортът се изработва от алуминий. Примерен чертеж е показан на фиг.3.   Кожухът се изработва от PVC или стъклопластова тръба с външен диаметър 20 мм, дебелина на стената 2.5 мм и дължината 1500 мм. Кожуха се вкарва и залепва в супорта с лепило POXIPOL или епоксидна смола.  Добре е кожухът да се защити от слънчевата радиация, като се облепи с млечно-бяло самозалепващо се фолио.

        Антената има 4 хоризонтални радиала, които си изработват от хром-никелова (неръждяема) стомана. Размерите са показани на фиг.4. Радиалите стягат и фиксират конектора, а те се фиксират с помощта на гайки М5 (кадмирани).
 
        При спазване на показаните размери, антената дава усилване от 6 dB в дипазона от 420 до 440 MHz, без да се нуждае от допълнителни настройки.

        
     съединяване на секциите


чертеж на супорта


'чертеж на радиала
Mail to LZ2ZK
Все права защищены ©. 2009
Сайт создан компанией Big Apple